Ναυάγια

Ολοήμερο ταξίδι για ναυαγιοκαταδύσεις

Όταν οι καιρικές συνθήκες είναι καλές και έχουμε αρκετούς δύτες για να συμπληρώσουμε τον προαπαιτούμενο αριθμό ατόμων, οργανώνουμε ένα μοναδικό ολοήμερο ταξίδι για καταδύσεις σε δυο διαφορετικά ναυάγια. Το πρώτο ναυάγιο είναι ένα φορτηγό πλοίο 40 περίπου ετών και το δεύτερο ένα ατμόπλοιο από τον 19ο αιώνα. Και τα δυο βρίσκονται σε ένα μικρό νησί κοντά στα βορινά παράλια της Κρήτης.

wreck diving cargo ship creteΤο φορτηγό πλοίο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, βρίσκεται 30 με 40 λεπτά μακριά από το καταδυτικό μας κέντρο με το σκάφος. Αγκυροβολούμε μέσα σε έναν μικρό κόλπο, στα 20 μέτρα βάθος.

ΑρχάριουςΈμπειρους
Κατάλληλο για δύτες:
Μέγιστο Βάθος Κατάδυσης:30μ

Ξεκινάμε από τα 5 μέτρα όπου βρίσκουμε πολλά μικρότερα κομμάτια που έχουν αποκολληθεί από το ναυάγιο, το οποίο έχει κοπεί στα δύο. Έπειτα καταδυόμαστε στα 22 μέτρα όπου βρίσκεται ένα μεγάλο κομμάτι από το πλοίο, το οποίο έχει δημιουργήσει ένα τούνελ 15 περίπου μέτρων με τον πυθμένα. Μόλις περάσουμε κάτω από το τούνελ μπορούμε να διακρίνουμε το πίσω μέρος του πλοίου να κείτεται στα 37 μέτρα βάθος. Το πλοίο είναι γυρισμένο στο πλάι με την αριστερή του πλευρά να βρίσκεται στον πυθμένα στα 37 μέτρα και η δεξιά στα 27. Αυτό το κομμάτι του πλοίου έχει 30 μέτρα μήκος και είναι σχεδόν άθικτο, που σημαίνει ότι τα περισσότερα μηχανικά μέρη όπως ένας γερανός, το μεγαλύτερο μέρος της γέφυρας και η καμπάνα-σειρήνα, καθώς και κάποια τζάμια από τα παράθυρα βρίσκονται εκεί. Δυστυχώς δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να μπούμε στο εσωτερικό του ναυαγίου αλλά τα περισσότερα λειτουργικά και μηχανικά μέρη του είναι ορατά και από το εξωτερικό του.

Μερικά λεπτά μετά που θα έχουμε εξερευνήσει το πλοίο συνεχίζουμε την κατάδυση μας κατευθυνόμενοι προς τον ύφαλο, όπου μένουμε ανάμεσα στα 10 με 14 μέτρα με κατεύθυνση προς το σκάφος μας. Σε αυτό το πιο ρηχό κομμάτι του υφάλου βρίσκουμε πολλά σπασμένα κομμάτια του πλοίου καθώς και μια μεγάλη μπίντα που χρησίμευε για να προσδένουν το πλοίο. Από αυτό το σημείο ανεβαίνουμε στα 5 μέτρα, όπου κάνουμε την στάση ασφαλείας, λίγο πριν αναδυθούμε στην επιφάνεια. Σε αυτό το καταδυτικό σημείο συνήθως συναντάμε μεγάλους ροφούς, μεγάλα κοπάδια από σαρδέλες, σπαρίδες και παπαδίτσες, καθώς και μερικά διαφορετικά είδη γυμνοβράγχια.

 

Dia shipwreckΤο ναυάγιο του ατμόπλοιου βρίσκεται 20 λεπτά μακριά από το φορτηγό πλοίο, σε έναν πολύ όμορφο κόλπο με κρυστάλλινα γαλανά νερά, με ορατότητα έως και 40 μέτρα. Ο ύφαλος έχει σχήμα σαν τραπέζι και ξεκινάει από τα 5 μέτρα, με πλαγιές που φτάνουν τα 20 μέτρα βάθος από την δυτική του πλευρά και 50 μέτρα από τα ανατολικά.

ΑρχάριουςΈμπειρους
Κατάλληλο για δύτες:
Μέγιστο Βάθος Κατάδυσης:18μ20-26μ

Το ατμόπλοιο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του υφάλου, ξεκινώντας από τα 10 μέτρα και φτάνει τα 19 μέτρα βάθος. Είναι περίπου 5 με 6 μέτρα πλάτος και 25 μέτρα σε μήκος. Το πλοίο αυτό ήταν κατασκευασμένο από ξύλο, αλλά εφόσον είναι πάνω από 130 ετών, έχει απομείνει μόνο ο μεταλλικός του σκελετός, μια μεταλλική σκάλα, καθώς και το μπροστινό του κομμάτι όπου βρισκόταν η ατμομηχανή, αφήνοντας στην φαντασία του καθενός να δημιουργήσει μια εικόνα για το πόσο μαγευτικό και όμορφο ήταν όταν δημιουργήθηκε. Γύρω από το ναυάγιο μπορούμε ακόμα να δούμε αρκετά κομμάτια κάρβουνο, και στον σκελετό του συνήθως υπάρχουν αρκετά και διαφορετικά είδη γυμνοβράγχια , καθώς και χταπόδια και μεγαλύτερα ψάρια.

Μετά από το ναυάγιο πορευόμαστε προς την δυτική πλευρά του τραπεζίου για να δούμε και τον υπόλοιπο ύφαλο, σε βάθη ανάμεσα στα 12 με 18 μέτρα. Σε αυτή τη διαδρομή συναντάμε μερικά πολύ μεγάλα σφουγγάρια, ροφούς, σμέρνες και μεγάλα κοπάδια ψαριών. Επίσης σε αυτό το συγκεκριμένο μέρος του νησιού αυτού ζει ένα μοναδικό είδος ολοθουροειδών, ή αλλιώς θαλάσσιου αγγουριού, της οικογένειας Synaptidae, το οποίο μπορούμε να το δούμε σε ρηχά νερά και φτάνει μέχρι και τα 50 εκατοστά μήκος. Κατευθυνόμενοι προς τα δυτικά πάνω από τον ύφαλο, μπορούμε να δούμε αρκετά κομμάτια από σπασμένους αρχαίους αμφορείς. Η στάση ασφαλείας μας ξεκινάει στην κορυφή της απότομης πλαγιάς που φτάνει τα 50 μέτρα βάθος, δημιουργώντας ένα πανέμορφο σκηνικό με το βαθύ μπλε χρώμα. Τελειώνουμε την κατάδυση μας στα όμορφα τυρκουάζ νερά στο ρηχό κομμάτι του κόλπου.

Για να κάνουμε αυτό το ημερήσιο ταξίδι, χρειαζόμαστε καλές συνθήκες θάλασσας και ελάχιστο αριθμό από 6 δύτες.
Η ώρα συνάντησης στο καταδυτικό κέντρο είναι στις 09:00 και η ώρα επιστροφής είναι περίπου στις 16:00. Υπάρχει ένα επιπλέον κόστος 50 € ανά άτομο σε αυτήν την ημερήσια καταδυτική εκδρομή. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προσφέρουμε δωρεάν νερό, αναψυκτικά και φρούτα αλλά όχι γεύμα. Οι δύτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το μίνι ψυγείο και την καμπίνα του σκάφους για να αποθηκεύσουν τυχόν επιπλέον φαγητά και ποτά που μπορεί να θέλουν να φέρουν μαζί τους στο ταξίδι.

 

* οι καταδυτικές τοποθεσίες μας: Σπήλαιο El GrecoΎφαλος El GrecoΑκρωτήριο ΣταυρόςDia’s RockNeptune’s RockΜονοναύτηςΛυγαριάΜεγάλη ΆγκυραΣπήλαιο Blue CaveΔαίδαλοςΝαυάγιαΝαυάγιο Messerschmitt - Νήσος Ντία

Diver’s Club Crete