Λυγαριά

diving in lygaria crete

Η Λυγαριά είναι από τα ομορφότερα καταδυτικά σημεία στην περιοχή μας και μόλις 0,8 ναυτικά μίλια μακριά από το κέντρο καταδύσεων μας στην Αγία Πελαγία.

Η κατάδυση μας πραγματοποιείται γύρω από τη μικρή χερσόνησο της περιοχής της Λυγαριάς και προσφέρει μεγάλη βιοποικιλότητα με μεγάλες ποσότητες μικρών και μεγαλύτερων ψαριών.

ΑρχάριουςΈμπειρους
Κατάλληλο για δύτες:
Μέγιστο Βάθος Κατάδυσης:18μ24μ

Ο ύφαλος γύρω από τη χερσόνησο σχηματίζει διαφορετικά επίπεδα, κάτι σαν “σκαλοπάτια”, ξεκινώντας από 6 μέτρα, όπου αγκυροβολούμε το σκάφος μας, στη συνέχεια φτάνουμε στα 12 και τελικά στα 18 μέτρα. Το βαθύτερο σημείο σε αυτήν την κατάδυση είναι στα 24 μέτρα που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά, στην μύτη του ύφαλου.

Στρίβοντας γύρω από την μύτη του ύφαλου, κινούμαστε πιο κοντά και παράλληλα στον τοίχο σε βάθος 14 μέτρων όπου συναντάμε ένα μικρό τούνελ. Το τούνελ αυτό είναι το μέρος όπου μπορούμε να δούμε σμέρνες, καβούρια, σκορπίνες και ανάλογα με την εποχή βλέπουμε περιστασιακά αστακούς. Η είσοδος αυτού του τούνελ είναι στα 14 μέτρα και η έξοδος είναι 8. Είναι αρκετά φαρδύ ώστε να περάσει άνετα και με ασφάλεια ένα άτομο τη φορά. Είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά μέρη αυτής της καταδυτικής τοποθεσίας και είναι αρκετά εύκολο ακόμα και για δύτες με ελάχιστη εμπειρία.

Αφού βγούμε από το τούνελ, ακολουθούμε τον ίδιο δρόμο πίσω προς το σκάφος μας αλλά σε πιο ρηχά νερά. Κατά την επιστροφή παραμένουμε μεταξύ 10 και 12 μέτρων κοντά στον τοίχο του ύφαλου, το οποίο είναι το μέρος όπου συναντάμε πολλά μικρά ψάρια όπως την καλογρίτσα (chromis chromis), διάφορα είδη σπαρίδων όπως τσιπούρες, σαργούς και μερικές φορές μεγαλύτερα ψάρια όπως τα μαγιάτικα που σχηματίζουν μεγάλες ομάδες και είναι μια ευχάριστη συντροφιά κοντά στο τέλος της κατάδυσης μας. Λίγο πριν φτάσουμε στο σκάφος μας και κάνουμε τη στάση ασφαλείας μας, μπορούμε να δούμε 3 βόμβες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που βρισκόταν σε βάθος 11 μέτρων.

Κατά την διάρκεια της κατάδυσης συναντάμε επίσης ροφούς διαφορετικών μεγεθών, σμέρνες, ανεμώνες, διάφορα είδη από γυμνοβράγχια και μέσα στις πολλές μικρές και μεγαλύτερες τρύπες του υφάλου βλέπουμε καβούρια, αστακούς, σκορπίνες και χταπόδια και αποικίες μικρών κόκκινων κοραλλιών.

* οι καταδυτικές τοποθεσίες μας: Σπήλαιο El GrecoΎφαλος El GrecoΑκρωτήριο ΣταυρόςDia’s RockNeptune’s RockΜονοναύτηςΛυγαριάΜεγάλη ΆγκυραΣπήλαιο Blue CaveΔαίδαλοςΝαυάγιαΝαυάγιο Messerschmitt - Νήσος Ντία

Diver’s Club Crete